Activiteiten
BELEIDSPLAN 2023/2024 STICHTING “HET GROTE VISNET”
Na een tweetal jaren corona, die voor onze stichting en onze projecten desastreus uitpakte, heeft de Stichting zijn taken met groot enthousiasme weer opgepakt in 2022. Dat heeft geleid tot een aantal nieuwe projecten maar ook zijn voor 2023 nieuwe bezoeken van onze medewerkers gepland gericht op de controle van de lopende projecten en het bekijken van mogelijkheden om nieuwe projecten in Oeganda op te starten.
Wat betreft de evangelisatiemeetings van de stichting kan gezegd worden dat deze ook in coronatijd doorgang hebben gevonden en zelfs zijn uitgebreid. Dit was mede te danken aan een groep enthousiaste mensen, die zich de Gloriebeukers noemen, die vanaf eind 2020 de samenwerking zijn aan gegaan met de Stichting. Inmiddels begint deze samenwerking in zijn vruchten af te werpen. Hieronder worden de activiteiten voor 2023/2024 benoemd waar onze Stichting bij betrokken is en de verdere uitbouw van activiteiten.
Beleid 2023/2024
Voor 2023 heeft de Stichting de volgende activiteiten in de planning
- Project Bulamu Children Village
Deze NGO, gevestigd in Bulamu Oeganda, is gericht op het huisvesten, verzorging en scholing van wezen. Op dit moment verblijven ruim 800 kinderen in dit weeshuis.
De Stichting ondersteunt in 2023 deze NGO met hulp ten aanzien van de aankoop van voedsel en het opzetten van een nieuw project. Er wordt een stuk grond gehuurd waarop voedsel (voornamelijk graan en groenten) wordt verbouwd. Aan het begin van het regenseizoen moet de grond klaar en ingezaaid zijn. Als dit project slaagt dan zal het weeshuis wat betreft het benodigde voedsel zo goed als zelfvoorzienend zijn.
Recentelijk is om de continuïteit van dit project te versterken een actie gestart gericht op het werven van 1000 donateurs die bereid zijn € 5,- te doneren per maand.
- Project Waterpompen
De stichting heeft een tiental waterpompen gerealiseerd in Oeganda in samenwerking met Stichting Rebuild the nations of El Shaddai. In 2020 is ook een onderhoudskit gefinancierd waardoor het onderhoud volledig door Oegandezen kan worden gedaan. De stichting maakt zich sterk om ook in de toekomst garant te staan voor het onderhoud van de waterpompen.
- Project opvang Getto-kinderen Kampala Oeganda.
De Stichting ondersteunt dit Project in samenwerking met NGO Tine on the Mountain in Oeganda. Deze NGO richt zich specifiek op voedselverstrekking van getto-kinderen in de hoofdstad Kampala en op het vrijwillige basis onderdak, kleden, verzorgen en scholing bieden aan deze kinderen. Dit heeft een enorme vlucht genomen. In 2020 had deze NGO zo’n 40 kinderen onder haar hoede. Inmiddels is dit gegroeid naar ruim 170 kinderen. Op dit moment worden twee huizen gehuurd in Oeganda waarin een kleine 200 kinderen wonen. Eind 2023 verwacht de Stichting dat meer dan 200 kinderen in de opvang van deze NGO zullen zijn. Om aan deze toenemende vraag te voldoen heeft de Stichting een initiatief opgestart om een groot weeshuis te bouwen. De grond is er al, geschonken bij testament. Onze contactpersonen in Oeganda hebben diverse offertes gevraagd. De totale bouwsom zou € 160.000 moeten bedragen. Ester Taka, het hoofd van Tine on the mountain ministries en manager van het project, is op uitnodiging van de stichting van maart t/m juni in Nederland geweest om een aantal meetings bij te wonen, de bouwplannen toe te lichten en vooral meer bekendheid te geven aan al het werk in Oeganda.
Naast de opvang van kinderen wordt elke week in de getto eten bereid voor een grote groep kinderen. In verband hiermee heeft de Stichting in juni
2023 een fundraising opgestart voor de aanschaf van een bestelbus. Binnen een drietal weken is dit geld er gekomen. Onze contacten in Oeganda hebben vervolgens gezorgd voor de aanschaf van een betrouwbare bus.
In de tweede helft van 2023 zullen enkele projectmedewerkers van de stichting afreizen naar Oeganda om onder meer de juistheid van de offerte voor het weeshuis te beoordelen en welke mogelijke alternatieve huisvesting mogelijk is. Ook zullen zij bezien in hoeverre via op te starten projecten de zelfvoorziening en daarmee de continuïteit van Tine on the mountain Ministries verhoogd kan worden.
De initiator van de steun aan dit project is de heer (Jarno) Mulder. De heer Mulder maakt deel uit van de board van Tine on the Mountain en vertegenwoordigt haar in Nederland. Hij is mede verantwoordelijk voor de communicatie, de betalingen, de communicatie en de opzet van verschillende initiatieven in Nederland voor deze NGO.
- Evangelisatie in Nederland
Het streven van de Stichting is gericht op het uitdragen van het evangelie en de opbouw van mensen in Nederland. Op dit moment vinden meetings plaats (wekelijks) in Volendam. De heer Mulder verzorgt voor de stichting de inhoud en de toerusting van mensen in de meetings. De heer Plat, penningmeester verzorgt de logistiek. Daarnaast verzorgt de Stichting zg. Ecclesia meetings. Feitelijk is dit een mondiale beweging waar christenen uit vele landen aan deelnemen. Deze meetings zijn vooral gericht op verdieping, versterken van onderlinge banden, toerusting en het uitbidden van Gods wil over de naties.
- Good Governance
De stichting maakt op dit moment qua activiteiten een enorme groei door. Het bestuur heeft daarom besloten, ook ter wille van de transparantie van zowel de stichting als de besteding van middelen, haar functioneren tegen het licht te houden.
Uitgangspunt zal in dat kader zijn de Good Governance die in het maatschappelijk verkeer betaamt. Daarnaast ziet de stichting het als een belangrijke taak verdere steun te verlenen aan de verdere opbouw en continuïteit van NGO Tine on the mountain in Oeganda. Door de enorme groei van haar activiteiten zal het leiderschap in Oeganda versterkt moeten worden.
Gezien de contacten van de stichting ter plaatse wordt ingezet op meer samenwerking tussen de twee NGO’s die wij ondersteunen en het vinden van goede mensen die in staat zijn deze NGO adequaat te helpen.
Ten laatste heeft het bestuur aangegeven om de statuten opnieuw tegen het licht te houden en deze waar nodig, mede gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, aan te passen.